ΟΠΑ ΓΟΠΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΤΑΣΑΚΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Σε συνεργασία με:

  • Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου
  • Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος
  • CYMEPA
  • Advice Ltd

Σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε τις κάθε καλοκαίρι πολυσύχναστες παραλίες τους νησιού μας χωρίς γόπες τσιγάρων έχουμε ετοιμάσει και χιλιάδες οικολογικά σταχτοδοχεία που έχουν διανεμηθεί σε εστιατόρια και μπαρς παραλιών κατά μήκος όλης της ακτογραμμής της Κύπρου.

Οι επισκέπτες μπορούν να παραλάβουν τους πτυσσόμενους χάρτινους κώνους – τασάκια και να τους τοποθετήσουν στην άμμο ή ανάμεσα στα βότσαλα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην παραλία. Κατά την αναχώρηση, οι καπνιστές αναμένεται να αδειάσουν τα τασάκια τους στον κάλαθο και να επαναχρησιμοποιήσουν το τασάκι όταν επιστρέψουν στην παραλία.

Η δράση στοχεύει στην καταπολέμηση της ρύπανσης, καθώς οι γόπες καταναλόνονται ως τροφή απο τη θαλάσσια ζωή που ως έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ειδών. Σε αντίθεση με το χαρτί και ο καπνός του τσιγάρου είναι βιοδιασπόμενα, ενώ ένα φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης, μια ουσία που διασπάται πολύ αργά και επομένως βλάπτει το περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα τσιγάρο μπορεί να διαρκέσει μέχρι πέντε χρόνια για να διασπαστεί σε θαλασσινό νερό, ενώ ρυπαίνει το νερό με δηλητηριώδεις χημικές ουσίες όπως το κάδμιο, το αρσενικό και το μόλυβδο.

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και στη βελτίωση της καθαριότητας και της υγιεινής στις παραλίες του νησιού μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email: info@togethercyprus.org

Τηλέφωνο: 70005022

Διεύθυνση αλληλογραφίας: Α.Αδαμαντίου 15,
Κάτω Πολεμίδια, 4152, 
Λεμεσός, Κύπρος