Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού

Ένας στόχος που διασχίζει τα σύνορα και αψηφά τις θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κινήματα της εποχής μας, ενώνοντας 180 χώρες

Η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 συγκέντρωσε 18 εκατομμύρια ανθρώπους σε 157 χώρες. ‘Ηταν η πιο μαζική κινητοποίηση πολιτών για τον καθαρισμό του πλανήτη μας στην ανθρώπινη ιστορία. Ένα επικό 36ωρο, ένα πράσινο κύμα καθαρισμών ανά την υφήλιο – ξεκίνησε από τη Νέα Ζηλανδία και διέσχισε όλο τον κόσμο πριν φτάσει στον τελικό προορισμό, στη Χαβάη. Δες το βίντεο εάν δεν πιστεύεις 😉

Η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού την 21η Σεπτεμβρίου 2019 συγκέντρωσε περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε 180 χώρες. Την ημέρα εκείνη οι εθελοντές μαζεύτηκαν για ακόμη μια φορά για να καθαρίσουν τον πλανήτη μας από τα σκουπίδια – καθαρίζοντας τα απορρίμματα από τις παραλίες, τα ποτάμια, τα δάση και τους δρόμους μας.

  • Η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού χρησιμοποιά τη δύναμη κτης ενώτητας των πολιτών για να επιτύχει απίστευτα πράγματα. Η αποτελεσματικότητά της προέρχεται από τη συνεργασία για ένα κοινό στόχο: οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιπέδων της κοινωνίας – από τους πολίτες έως τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση.
  • Αυτή η ιδέα που άλλαξε τον κόσμο ξεκίνησε στη μικρή βορειοευρωπαϊκή χώρα της Εσθονίας το 2008. 50.000 άνθρωποι ενώθηκαν για να καθαρίσουν ολόκληρη τη χώρα σε μόλις πέντε ώρες. Την ημέρα εκείνη, γεννήθηκε ένα παγκόσμιο πολιτικό κίνημα από τη βάση προς τα πάνω και εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά σε όλο τον κόσμο. Αυτό κατέλαβε τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εμπνεύστηκαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα με την ίδια φιλόδοξη φόρμουλα «μιας χώρας, μιας ημέρας».

Γιατί;

Σχεδόν κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη έχει μια θέση που ονομάζει σπίτι. Είτε πρόκειται για ένα αρχοντικό, ένα δρόμο, μια καλύβα ή ένα διαμέρισμα σε μια μητρόπολη. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι πόλεις, οι χώρες και οι περιοχές που ονομάζουμε σπίτι. Και ο πλανήτης που ονομάζουμε σπίτι. Η ιδέαν των Εσθονών να καθαρίσούν το σπίτι τους σε 5 ώρες εξαπλώθηκε ραγδαίασε όλο τον κόσμο και το μότο “Let’s Do It” ανήκει πλέον στην ιστορία και σε όλους εμάς.

Οποιοσδήποτε μπορεί να μαζέψει σκουπίδια. Το 2018, ένας άντρας ηλικίας 101 ετών προσφέρθηκε να καθαρίσει στο Κουρασάο. Στην Εσθονία, μια ομάδα από μητέρες έφεραν τα μωρά τους βγήκαν για καθαρισμό. Στη Σκωτία, ο σύλλογος σκύλων καθάρισε με τα σκυλία. Όμως, η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού έχει αναπτυχθεί πέραν από μια απλή καθαριότητα. Οργανισμοί, σχολεία,  εταιρείες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι – ηλικιωμένοι, νέοι, πλούσιοι, φτωχοί, ικανότεροι και λιγότερο ικανοί – συνέβαλαν όλοι γιατί τους δώθηκε η ευκαιρία να το πράξουν. Συμμετείχαν επειδή οραματίστηκαν το σπίτι τους, τον πλανήτη τους ένα καλύτερο μέρος.

Πως?

Το Let’s Do It World (LDIW) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που ενώνει περισσότερες από 150 χώρες. Η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση που διοργανώνει το LDIW. Κάθε χώρα έχει έναν ηγέτη ή μια ομάδα ηγετών, που εργάζονται μέρα και νύχτα, συχνά ως εθελοντές, για να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους στις χώρες τους για την Παγκόσμια Ημέρα Κθαρισμού. Οι ηγέτες προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα – ισχυρές γυναίκες που αψηφούν κοινωνικά όρια, περιβαλλοντολόγοι αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, οργανώσεις που ενώνουν τους πολίτες. Κάθε χώρα επηρεάζεται από τα κακοδιαχειρισμένα απόβλητα με διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένες φορές, τα απόβλητα είναι ένα θέμα που διαχειρίζεται η κυβέρνη; άλλες είναι πρόβλημα που περιβάλλει την πλειοψηφία του πληθυσμού ενώ μέσω της διαχείρισης αποβλήτω μπορούν να προκύψουν θέσεις εργασίας. Υπάρχουν χώρες όπου τα απόβλητα δεν θέμα, καθώς επίσης χώρες όπου τα απόβλητα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Κάθε χώρα αντιμετωπίζει ζητήματα που αφορούν τα απόβλητα, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Το LDIW παρέχει καθοδήγηση, συμβουλές και ηγετικές ικανότητες για όσους επιθυμούν να δεσμευτούν για την καταπολέμιση αυτής της μάστιγας. Οι απίστευτοι άνθρωποι που οδηγούν αυτές τις 180 χώρες δεν είναι τίποτα λιγότερο από τους ήρωες της εποχής μας.

Το κόλπο?

Δεν υπάρχει κανένα κόλπο. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η ανθρώπινη φυλή χρειάζεται τον David Attenborough, την Greta Thunberg, τις εικόνες των πουλιών στραγγαλισμένων από πλαστικό και τα ψάρια πνιγμένα από τα σκουπίδια, για να ξυπνήσει από τι την περιβάλλει.

Τα εκατομμύρια ανθρώπων που ενώθηκαν από το LDIW είναι ένα κλάσμα του κόσμου που φροντίζει αρκετά για να αναλάβει δράση. Μια απλή ενέργεια συλλογής απορριμμάτων. Αυτοί οι άνθρωποι φροντίζουν για το μέλλον. Μπορούν να κοιτάξουν πέρα ​​από τις διαφορές και να εργαστούν για να διατηρήσουν αυτό που μας ενώνει – το κοινό μας σπίτι.

Αυτό δεν είναι ένα dressing κάτω, ούτε είναι δάχτυλο-δείχνοντας ή προφητώντας μια δίκαιη ημέρα. Πρόκειται για τη θετική συνεργασία, το πνεύμα της ενότητας και το σημαντικότερο, να πάρουμε κάτι για τον πλανήτη και να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε τον πλανήτη Γη με τους πόρους της περισσότερο από ό, τι μας χρειάζεται.

Συνοψίζοντας,

Ο σκοπός του Let’s Do It δεν ήταν ποτέ μια απλή καθαριότητα από τα σκουπίδια. Το όραμά μας είναι ένας καθαρός και υγιής πλανήτης χωρίς απόβλητα. Αντιμετωπίζουμε τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την κακοδιαχείριση των στερεών αποβλήτων, κινητοποιώντας εκατομμύρια θετικών ανθρώπων σε συντονισμένες τοπικές και παγκόσμιες ενέργειες.

Βλέπουμε τα απόβλητα ως κακή διαχείριση πόρων. Μέσω των δραστηριοτήτων και των εκστρατειών μας, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια στροφή 180 μοιρών προς μια καλύτερη διαχείριση των πόρων και να εμπνεύσουμε ευφυέστερες επιλογές στον σχεδιασμό, την παραγωγή και την κατανάλωση. Επιδιώκουμε να αυξήσουμε την παγκόσμια ευαισθητοποίηση και να εφαρμόσουμε μακροχρόνιες αλλαγές για να τερματιστεί η παγκόσμια επιδημία των αποβλήτων, μια για πάντα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού βασίζεται στους πιο κάτω πυλώνες:

  1. Συνεργασία: είμαστε ανοιχτοί σε άτομα και οργανισμούς από τον δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών που πιστεύουν ότι τα απόβλητα δεν ανήκουν στη φύση. “Αν επιθυμείς να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου..Εάν επιθυμείς να πας μακριά, πάμε ΜΑΖΙ”
  2. Θετικότητα: ψάχνουμε λύσεις, αντί να δείχνουμε τα δάχτυλα. Εστιάζουμε στη δημιουργία θετικών αλλαγών και στην εξεύρεση λύσεων για την “μη αναγνώριση του προβλήματος σκουπιδιών”.
  3. Ηγεσία – οι αλλαγές συμβαίνουν στους ανθρώπους από τους ανθρώπους. Ο καθένας μπορεί να είναι ηγέτης και να αναπτυχθεί ως ηγέτης. Επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε μια νέα γενιά ηγετών που στοχεύει στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς απόβλητα με τοπική συνεργασία και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.
  4. Τεχνολογία: προσθέτουμε την έξυπνη τεχνολογία και την τεχνολογική ευστροφία στην κινητήρια εθελοντική δύναμη.
  5. Διασκέδαση: κινητοποιόντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να καθαρίσουν τις κοινότητές τους και να διασκεδάσουν, στην προσπάθεια να διατηρηθεί ο πλανήτης μας καθαρός.

Μάθε περισσότα ΕΔΩ
Στοιχεία Επικοινωνίας

Email: info@togethercyprus.org

Τηλέφωνο: 70005022

Διεύθυνση αλληλογραφίας: Α.Αδαμαντίου 15,
Κάτω Πολεμίδια, 4152, 
Λεμεσός, Κύπρος