Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη σταδιακή απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021 στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η συγκυρία αυτή συνέπεσε με την Εβδομάδα Ωκεανών που διεξάγεται κάθε χρόνο στα πλαίσια του προγράμματος Beyond Plastic Mediterranean (BeMed) στο Πριγκηπάτο του Μονακό, στο Μόντε Κάρλο, με διοργανωτήτο Prince Albert II of Monaco Foundation, σε συνεργασία με τους οργανισμούς MAVA Foundation, IUCN, Tara Expeditions και Surfrider Foundation Europe. Σκοπός του BeMed είναι η δημιουργία ενός δικτύου με φιλόδοξους οργανισμούς και άτομα που έχουν σαν σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων και έργων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν ήταν οι Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Μαρόκο, Λίβανος, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Τουρκία και Κύπρος.

Η Κύπρος αν και μικρή χώρα έχει επάξια αντιπροσωπευθεί από τέσσερις οργανισμούς [1] Together Cyprus σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, [2] Φίλοι της Γης Κύπρου, [3] ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας και [4] Cyprus Sustainable Tourist Initiative κατατάσσοντάς την στη πρώτη θέση με τα πλέον καινοτόμα έργα που θα αναπτυχθούν εντός των επόμενων ετών. Εκπρόσωποι των οργανισμών έχουν προσκληθεί και φιλοξενηθεί στο Μόντε Κάρλο, παρουσιάζοντας τόσο τα τρέχων προγράμματα και την κατάσταση της Κύπρου σχετικά με τα πλαστικά απόβλητα καθώς και τα έργα που θα αναπτυχθούν μέσω του προγράμματος BeMed, στον Πρίγκηπα Αλβέρτο ΙΙ.

Οι πιο πάνω οργανισμοί, πέραν των προγραμμάτων που θα αναπτύξουν μεμονωμένα, έχουν θέσει γερές βάσεις για μια συνεχή και στενή συνεργασία για την εδραίωση ενός εθνικού δικτύου για  αντιμετώπιση και πρόληψη της ρύπανσης από τα πλαστικά απόβλητα μίας χρήσης.

#TeamCyprusAgainstPlasticPollution

Από αριστερά – Γιάννα Ορφανίδου (CSTI), Αναστασία Κοραή (Φίλοι της Γης Κύπρου), Φίλιππος Δρουσιώτης (CSTI), Δήμητρα Ορθοδόξου (AKTH), Ανδρέας Αγγελή (Together Cyprus), Κυριάκος Σιακαλλής (Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος)

Εκπρόσωποι των Κυπριακών αποστολών με τον πρίγκηπα Αλβέρτο ΙΙ του Μονακό

Ο κ.Ανδρέας Αγγελή, πρόεδρος του οργανισμού Together Cyprus, παρουσιάζει στον Πρίγκηπα. Δεξιά του, η εκπρόσωπος του Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, κ.Δήμητρα Ορθοδόξου.

Ο κ.Φίλιππος Δρουσιώτης, πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αειφόρου Τουρισμού – CSTI, παρουσιάζει τα  συνηθές πλαστικά απορρήματα που απαντόνται στη φύση της Κύπρου

Ο πρίγκηπας Αλβέρτος ΙΙ του Μονακό (κέντρο) μαζί με αντιπροσώπους οργανισμών για έργα που θα αναπτυχθούν κατά το 2019 για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης.