Δράσεις του οργανισμού

Παράλληλη Βουλή

Η λειτουργίας της Παράλληλης Βουλής για το Περιβάλλον, την Οικολογία-Αειφορία και την Υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική  στην καθολική προσπάθεια αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ζητημάτων ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο όπως η κλιματική αλλαγή, η ποιότητα του αέρα και των υδάτων, η διαχείριση αποβλήτων, η χρήση χημικών προϊόντων και άλλων πηγών ενέργειας και οι επιπτώσεις που προκαλούν στη δημόσια υγεία. 

Με την συμμετοχή του στην Παράλληλη Βουλή, το Τοgether Cyprus  συμμετέχει επίσης στις πιο κάτω επιτροπές με σκοπό την συμβολή του στις πολιτικές και νομικές μεταρρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο:

 • Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή.
 • Επιτροπή για την ποιότητα του αέρα και των υδάτων στην Κύπρο.
 • Επιτροπή για την διαχείριση αποβλήτων.
 • Επιτροπή για τη δημόσια υγεία.

 ΟΠΑ ΓΟΠΑ – Οικολογικά Τασάκια Παραλίας

Μεταξύ του 2017-2018, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις πολυσύχναστες παραλίες τους νησιού μας καθαρές, προσφέροντας χιλιάδες οικολογικά σταχτοδοχεία σε παραλιακά εστιατόρια και μπαράκια κατά μήκος της ακτογραμμής της Κύπρου. Η δράση αυτή είχε στόχο την μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης μιας και ένα τσιγάρο χρειάζεται 5 χρόνια για να διασπαστεί σε θαλασσινό νερό ενώ οι γόπες του προκαλούν δηλητηρίαση και θάνατο στην θαλάσσια πανίδα. 

 • Σε συνεργασία με: Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου
 • Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος
 • CYMEPA
 • Advice Ltd

Κομποστοποίηση στα σχολεία

Mεταξύ τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον Ιούνιο του 2018, ο Οργανισμός μας σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος αλλά και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου έτρεξαν μια σειρά από παρουσιάσεις και εργαστήρια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με θέμα την κομποστοποίηση. Περισσότερο από 35000 παιδιά και 3000 εκπαιδευτικοί έχουν εκπαιδευτεί για τα οφέλη της κομποστοποίησης ενώ συνολικά 200 κομποστοποιητές έχουν χαριστεί σε σχολεία με τη συμβολή της εταιρίας Lordos United Plastics Ltd. 

Οικολογική ανακαίνιση νοσοκομείου

Tον Μάρτιο του 2017 , βοηθήσαμε στην ανακαίνιση της ορθοπεδικής πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου προσφέροντας εθελοντική εργασία. Σαράντα εθελοντές βάψαμε τους τοίχους της πτέρυγας με οικολογικές βαφές ενώ βοηθήσαμε στην εγκατάσταση κάδων ανακύκλωσης στο νοσοκομείο. 

Η ανακαίνηση έγινε σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και με τη στήριξη των:

 •  Hellenic Tzilalis – Cyprus, 
 • Cyta, 
 • Aristo Developers 
 • Remedica 
 • Athinodorou & Poullas Super Beton Ltd 
 • Chemopel Paints, 
 • Klinete 
 • “ΡΕΤΟ” ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ
Πράσινος Μαραθώνιος 

To 2018 , η ομάδα μας του Let’s Do It! Cyprus μαζί με την  Greennovation ανέλαβαν την συλλογή και τον καταμερισμό των ανακυκλώσιμων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια και τη λήξη του πρώτου Πράσινου Μαραθωνίου της Κύπρου.

Περίπου 5 τόνοι σκουπίδια μαζεύτηκαν εκ των οποίων πέραν των μισών, δόθηκαν στην εταιρία GreenDot (Cyprus) Public Co Ltd προς ανακύκλωση. 

Σπόροι Ελπίδας – Γράφω και Φυτεύω

Το Μάιο του 2021 αρχίσαμε πιλοτικά το πρόγραμμα «Σπόροι Ελπίδας-Γράφω και Φυτεύω», χαρίζοντας 1500 μολύβια-σπόρους σε 20 σχολεία όλης της Κύπρου που υπάγονται στις ζώνες ΔΡΑ.Σ.Ε.  Πρωταρχικός στόχος η λειτουργία ενός σχολικού κήπου και η ευαισθητοποιήση των παιδιών στις σύγχρονες καλλιέργειες φυτικών ειδών μέσα από δραστηριότητες με πρακτικό/βιωματικό αντίκρισμα και σε ένα περιβάλλον όπου τα ίδια θα έχουν τη χαρά της δημιουργίας και διαμόρφωσής του.

Μέχρι σήμερα έχουν χαριστεί πέραν των 3,000 μολυβιών σε 50+ σχολεία σε όλες τις επαρχίες. Τα μολύβια περιέχουν 7 διαφορετικούς «μεσογειακούς» σπόρους όπως βασιλικό, μέντα, ντοματίνια, μελιτζάνα, καρότο, λεβάντα και ηλιοτρόπιο, ενώ παράλληλα με τη δημιουργία λαχανόκηπων γίνεται και η κατάλληλη εκπαίδευση των παιδιών για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και της βιωσιμότητας ένεκα της κλιματικής αλλαγής.

Το πρόγραμμα γίνεται με την στήριξη του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.

Επιστροφή στα θρανία – Η αλλαγή είσαι εσύ

Τον Οκτώβριο του 2022, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Επιστροφή στα θρανία – Η αλλαγή είσαι εσύ» με στόχο την ενημέρωση μαθητών σε ακριτικά σχολεία της Κύπρου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη σημαντικότητα της υιοθέτησης εναλλακτικών τρόπων στα πλαίσια ενός βιώσιμου και πράσινου τρόπου ζωής.

Σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και τη στήριξη της ExxonMobil, ο οργανισμός μας διέθεσε 300 επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια και 300 μολύβια σπόρους σε δύο δημοτικά σχολεία της επαρχίας Αμμοχώστου.

To πρόγραμμα περιλαμβάνει ενδοσχολικές διαλέξεις όσο αφορά το περιβάλλον και τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης και συμεμτοχή όλων των μαθητών σε δικούς τους καθαρισμούς.

Άλλες δράσεις

Ο οργανισμός μας, έχει διατελέσει κι άλλες δράσεις όπως:

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email: info@togethercyprus.org

Τηλέφωνο: 70005022

Διεύθυνση αλληλογραφίας: Α.Αδαμαντίου 15,
Κάτω Πολεμίδια, 4152, 
Λεμεσός, Κύπρος