Let’s Do It! Cyprus

Τι είναι το Let’s Do It! Cyprus;

Το Let’s do it Cyprus! αποτελεί μέρος της καμπάνιας Let’s Do It! World, μίας παγκόσμιας εκστρατείας καθαρισμού που στόχο έχει να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από σκουπίδια. Ταυτόχρονα, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εθελοντικό πρόγραμμα που έχει οργανωθεί ανά το παγκόσμιο. Tα τελευταία χρόνια, η Κύπρος είναι από τις μεγαλύτερες χώρες στην παραγωγή σκουπιδιών στην Ευρώπη.

Ποιος είναι ο σκοπός της εκστρατείας και γιατί έχει τόση σημασία; 

Σκοπός της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση αλλά και η ενεργή συμμετοχή του κοινού σε θέματα που αφορούν την προστασία, διατήρηση και αειφόρο διαχείριση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Κύπρο. Η εκστρατεία Let’s Do It! δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 2012, μετρώντας πέραν των 210 χιλιάδων εθελοντών, και απαλλάσσοντας την Κύπρο από τόνους σκουπιδιών, που βρίσκονται στους δρόμους, στις πόλεις και στο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας! Η εκστρατεία «Let’s Do It! Cyprus» αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική δράση που πραγματοποιείται στο νησί μας.

Let’s Do It! Cyprus 2021

Μετά την εκστρατεία του 2020 που μας έφερε πολλές προκλήσεις, ξέραμε ότι έπρεπε να γίνουμε δημιουργικοί και να σκεφτούμε νέους τρόπους να προσελκύσουμε το μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τη συνολική κούραση και τους φόβους του κοινού σχετικά με τον κορονοϊό. Θέλαμε επίσης να στοχεύσουμε συγκεκριμένα κοινά που είτε κατέχουν υπάρχουσες θέσεις εξουσίας είτε πιστεύουμε ότι είναι βασικοί παράγοντες στις μελλοντικές πολιτικές λήψης αποφάσεων. Με άλλα λόγια, θέλαμε να προσελκύσουμε δημόσιους φορείς και θεσμούς που κατέχουν κάποιου είδους status quo στην κοινωνία (σημερινοί ηγέτες που δίνουν το παράδειγμα) ή νέες γενιές (στρατιώτες, φοιτητές, παιδιά) που είναι οι μελλοντικοί διαμορφωτές της χώρας μας.

Πάνω από 270 ομάδες και 18.000 άτομα κατάφεραν να μαζέψουν 145 τόνους μικτών σκουπιδιών και 41 τόνους PMD. Με τη βοήθεια της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, όλα τα σκουπίδια μαζεύτηκαν και μεταφέρθηκαν σε νόμιμες χωματερές ή υποβλήθηκαν σε επεξεργασία, ενώ σε όλους τους εθελοντές μας δόθηκαν επιπρόσθετες οδηγίες διαχωρισμού γυαλιού, κουτιών και μπαταριών σύμφωνα με τις τοπικές διατάξεις και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα .

Εκατοντάδες σχολεία συμμετείχαν στην εκστρατεία μας μαζί με εταιρίες και άλλους οργανισμούς.

Δημόσιοι φορείς όπως η Αστυνομία Κύπρου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου και η Αρχή Λιμένων Κύπρου διοργάνωσαν διάφορους καθαρισμούς στο βυθό της θάλασσας και σε δάση της Κύπρου. Παράλληλα, στρατιώτες από περισσότερες από 35 Μεραρχίες Στρατού της Εθνικής Φρουράς καθάρισαν πάρκα και περιοχές γύρω από στρατόπεδα. Επιπρόσθετα είχαμε τη μαζική συμμετοχή 3 ξεχωριστών Υπουργείων με την παρουσία υπουργών, κυβερνητικών στελεχών, Πρέσβεων και Ξένων Διπλωματών. Για πρώτη φορά φέρος συμμέτειχαν και βρετανικά στρατεύματα καθώς και παράρτημα του UNDP στην Κύπρο.

let's do it Cyprus 2021 results
Ποιοι είμαστε;

Από το 2017, η οικογένεια του Together Cyprus έχει επίσημα αναλάβει την εκστρατεία του Let’s Do It! Cyprus. Κάθε χρόνο, στην οργανωτική ομάδα της εκστρατείας εκτός από την Επίτροπο Περιβάλλοντος συμμετέχουν ενεργά το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δασών, η Ένωση Κοινοτήτων και η Ένωση Δήμων.

Πέραν της οργανωτικής ομάδας, το Let’s Do It! Cyprus, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη στήριξη των χορηγών μας που κάθε χρόνο στέκονται στο πλάι μας και μας βοηθούν να υλοποιήσουμε το όνειρό μας για μια πιο καθαρή Κύπρο.

Τέλος, το Let’s Do It! Cyprus απαρτίζεται από όλους τους ανθρώπους της Κύπρου, τους εθελοντές μας που αγαπούν τον τόπο τους και προσφέρουν απλόχερα το χρόνο και την ενέργεια τους με μόνο αντάλλαγμα ένα πιο όμορφο και υγιές νησί. 

Πληροφορίες μπορείτε επίσης να βρείτε στο Facebook και στο Instagram μας.

Χορηγοί & Υποστηρικτές Let's Do It! Cyprus 2021
Στοιχεία Επικοινωνίας

Email: info@togethercyprus.org

Τηλέφωνο: 70005022

Διεύθυνση αλληλογραφίας: Α.Αδαμαντίου 15,
Κάτω Πολεμίδια, 4152, 
Λεμεσός, Κύπρος